Sett stekeovnen på 160 grader (over og undervarme).
Vask kyllingen under rennende vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Legg sitronbåter (av 1 sitron) inni kyllingen, bind sammen bena med hyssing, og legg den i et stort ildfast fat eller en vid gryte. Bland sammen smør, finhakket hvitløk (ca. 3 fedd), friske krydderurter, salt og pepper, og fordel det under skinnet på kyllingen. Dette er en skikkelig grisejobb og det er bare å bruke fingrene først som sist. Gni gjerne litt av smøret på utsiden også og krydre med litt ekstra salt og pepper. Stikk et steketermometer i den tykke delen ved låret, men pass på at du ikke treffer på ben.
Fordel potetene (del dem eventuelt i to dersom de er store) og resten av hvitløken og sitronbåtene rundt kyllingen og tilsett vannet. Ringle litt olivenolje over potetene, og krydre med salt, pepper og friske krydderurter. Stek kyllingen og potetene på midterste rille til kyllingen har en kjernetemperatur på 67 grader. Det tar 1-1 ½ time. Øs litt av stekesjyen over kyllingen i løpet av steketiden. Sett eventuelt på grillelementet de siste minuttene hvis du ønsker en mer gyllen overflate. La den ferdigstekte kyllingen hvile (under litt aluminiumsfolie som legges lett oppå) i ca. 20 minutter (kjernetemperaturen vil fortsette å stige, til omtrent 69 grader, som er perfekt for kylling), før du deler den opp i passende biter. La eventuelt potetene steke litt til, om nødvendig.
Hell sjyen i en liten kjele og gi den et lite oppkok. Smak eventuelt til med sennep og honning etter smak, og visp godt sammen.
Mens kyllingen hviler lager du salaten. Knekk av aspargesstilkene der de brekker naturlig, og stek i litt nøytral olje til de er møre og fine. Krydre med flaksalt. Ha ruccula og cherrytomater i en salatbolle eller lignende og legg aspargesen over. Rist pinjekjernene i tørr stekepanne og fordel over. Drypp litt av din beste olivenolje og balsamicoeddik over salaten, og server umiddelbart, gjerne toppet med noen parmesanflak.
Servér kyllingen sammen med potetene, sitronbåtene og stekesjyen, med salaten som tilbehør – og nyyyt!
TIPS
- Du kan sjekke om kyllingen er gjennomstekt ved å stikke en kniv forsiktig inn i lårfestet. Dersom det kommer klar kraft ut er kyllingen ferdig.
- Dersom du får kylling til overs kan du for eksempel benytte restene i kyllingsalat eller i en kyllingsuppe.
Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Hovelsrud gård, hvor denne kyllingen vokser opp. Økologisk kylling fra Hovelsrud gård er Debio-godkjent og fås kjøpt i utvalgte Kiwi-butikker.
- 1 økologisk kylling(ca. 2 1/2 kg)
- 2 sitroner(i båter)
- 4ss smør(mykt )
- 1 hvitløk
- 2-3ss frisk persille(finhakket)
- 2ss frisk timian
- salt og pepper
- 800g småpoteter(ca.)
- 1dl vann(ca.)
- 2-3ts sennep(kan sløyfes)
- 1ts honning(kan sløyfes)
- 200g cherrytomater(delt i to)
- 1bunt asparges
- 75g rucculasalat
- 2-3ss pinjekjerner
- olivenolje(extra virgin )
- balsamicoeddik(av god kvalitet)
- parmesan(i tynne flak)
- Sett stekeovnen på 160 grader (over og undervarme). Vask kyllingen under rennende vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Legg sitronbåter (av 1 sitron) inni kyllingen, bind sammen bena med hyssing, og legg den i et stort ildfast fat eller en vid gryte. Bland sammen smør, finhakket hvitløk (ca. 3 fedd), friske krydderurter, salt og pepper, og fordel det under skinnet på kyllingen. Dette er en skikkelig grisejobb og det er bare å bruke fingrene først som sist. Gni gjerne litt av smøret på utsiden også og krydre med litt ekstra salt og pepper. Stikk et steketermometer i den tykke delen ved låret, men pass på at du ikke treffer på ben.
- Fordel potetene (del dem eventuelt i to dersom de er store) og resten av hvitløken og sitronbåtene rundt kyllingen og tilsett vannet. Ringle litt olivenolje over potetene, og krydre med salt, pepper og friske krydderurter. Stek kyllingen og potetene på midterste rille til kyllingen har en kjernetemperatur på 67 grader. Det tar 1-1 ½ time. Øs litt av stekesjyen over kyllingen i løpet av steketiden. Sett eventuelt på grillelementet de siste minuttene hvis du ønsker en mer gyllen overflate. La den ferdigstekte kyllingen hvile (under litt aluminiumsfolie som legges lett oppå) i ca. 20 minutter (kjernetemperaturen vil fortsette å stige, til omtrent 69 grader, som er perfekt for kylling), før du deler den opp i passende biter. La eventuelt potetene steke litt til, om nødvendig. Hell sjyen i en liten kjele og gi den et lite oppkok. Smak eventuelt til med sennep og honning etter smak, og visp godt sammen.
- Mens kyllingen hviler lager du salaten. Knekk av aspargesstilkene der de brekker naturlig, og stek i litt nøytral olje til de er møre og fine. Krydre med flaksalt. Ha ruccula og cherrytomater i en salatbolle eller lignende og legg aspargesen over. Rist pinjekjernene i tørr stekepanne og fordel over. Drypp litt av din beste olivenolje og balsamicoeddik over salaten, og server umiddelbart, gjerne toppet med noen parmesanflak. Servér kyllingen sammen med potetene, sitronbåtene og stekesjyen, med salaten som tilbehør - og nyyyt!
TIPS
- Du kan sjekke om kyllingen er gjennomstekt ved å stikke en kniv forsiktig inn i lårfestet. Dersom det kommer klar kraft ut er kyllingen ferdig.
- Dersom du får kylling til overs kan du for eksempel benytte restene i kyllingsalat eller i en kyllingsuppe.
Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Hovelsrud gård, hvor denne kyllingen vokser opp. Økologisk kylling fra Hovelsrud gård er Debio-godkjent og fås kjøpt i utvalgte Kiwi-butikker.